Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Licencje, certyfikaty, świadectwa

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Przemysław Buczkowski | 2017-04-12 12:13:30
irlandia, certyfikaty, licencje

Niektóre rodzaje działalności gospodarczej w Irlandii wymagają pozwoleń lub licencji - chodzi m.in. o usługi medyczne, sektor żywności, usługi finansowe i ubezpieczeniowe, agencje zatrudnienia czy usługi turystyczne.

 

 

Przed rozpoczęciem działalności trzeba więc upewnić się, czy nie jest ona objęta obowiązkiem uzyskania dodatkowych zezwoleń. Pomocne mogą być tu informacje na stronie Irlandzkiego Urzędu ds. Krajowych Standardów (National Standards Authority of Ireland) – www.nsai.ie

 

Prowadząc działalność gospodarczą w branży budowlanej należy pamiętać o:

  • safe pass,
  • podatku RCT,
  • stawkach branżowych,
  • działalności związków zawodowych,
  • ubezpieczeniu odpowiedzialności cywilnej – OC.

 

Safe pass to jednodniowe szkolenie z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy, potwierdzone imiennym zaświadczeniem. Jest obowiązkowe dla wszystkich pracowników sektora budowlanego, mających styczność z placem budowy. Zgodnie z prawem pracodawca powinien pokryć koszty tego szkolenia. Więcej informacji na stronie Urzędu ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Pracy (Health and Safety Authority – HSA): www.hsa.ie

 

Polscy przedsiębiorcy planujący działalność w Irlandii jako wykonawcy główni lub podwykonawcy w budownictwie, leśnictwie lub przetwórstwie mięsa muszą być świadomi istnienia w Irlandii podatku o nazwie Relevant Contracts Tax (RCT). Jego istota sprowadza się do tego, że główny wykonawca kontraktu, który korzysta z usług podwykonawcy rozliczając się z nim potrąca z wynagrodzenia podwykonawcy część kwoty należnej dla irlandzkiego urzędu skarbowego. Wymóg ten został wprowadzony w celu wzmocnienia obowiązku rozliczenia się z fiskusem. Podatek ma zastosowanie w przypadku firm będących rezydentami i nierezydentami podatkowymi w Irlandii. Stawki RCT to: 0%, 20% i 35%. Standardowa stawka to 20%, jednak dla firm nieznanych irlandzkiemu urzędowi skarbowemu lub wobec których ma poważne zastrzeżenia czasami stosuje najwyższą stawkę – 35%. Podwykonawcy, którzy nie mają obowiązku rejestracji działalności w Irlandii (dla celów opłaty podatku CIT lub PIT), aby odzyskać potrąconą kwotę podatku RCT muszą wypełnić formularz IC1 (dla działalności gospodarczej) lub IC3 (dla sp. z o.o.) i uzyskać potwierdzenie we właściwym dla miejsca rejestracji firmy urzędzie skarbowym w Polsce. Dokumenty te należ złożyć do:

International Claims Section,

Office of the Revenue Commissioners,

Collector General’s Division, Government Offices,

Nenagh, Co. Tipperary, Ireland

Tel.: +353 67 63356

e-mail: intclaims@revenue.ie

Więcej informacji na temat odzyskiwania pobranego podatku RCT można znaleźć tutaj

 

Minimalna stawka wynagrodzenia w Irlandii wynosi 9,25 euro na godzinę. W sektorze budowlanym obowiązują jednak stawki branżowe, wynegocjowane w porozumieniach zawartych przez pracowników i pracodawców.

 

Pomimo braku formalnego obowiązku, w branży budowlanej przynależność do związków zawodowych jest powszechna i wynika z zawartych umów. Opłaty związane z przynależnością do związków to tzw. wpisowe, które wynosi około 250 euro oraz opłata członkowska – około 3 euro na tydzień.

Do popularnych wśród budowlańców związków zawodowych należą: SIPTU i BATU.

 

Sektor spożywczy

Obejmuje działalność związaną z:

  • przygotowaniem,
  • przetwarzaniem,
  • produkcją,
  • pakowaniem,
  • przechowywaniem,
  • transportem,
  • dystrybucją,
  • sprzedażą żywności i produktów spożywczych.

Szczególną rolę w tej branży odgrywa Irlandzki Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (Food Safety Authority in Ireland – www.fsai.ie).

Działalność w tym sektorze reguluje rozporządzenie EC852/2004 (ujednolicone przepisy UE). Jednym z wymogów jest zarejestrowanie się w lokalnej Radzie ds. Zdrowia (Health Board). Trzeba też przestrzegać wytycznych Urzędu ds. Krajowych Standardów (National Standards Authority of Ireland – www.nsai.ie) w zakresie higieny w handlu detalicznym i hurtowym żywnością oraz higieny branży cateringowej. Należy również zaznajomić się z Analizą Ryzyka i Kontrolą Punktów Krytycznych (Health Analysis and Critical Control Points, HACCP).