.
Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Analiza sprzedaży polskich towarów rolno-spożywczych do Irlandii

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Przemysław Buczkowski | 2016-07-18 17:12:31
handel, eksport, żywność, napoje, irlandia

W strukturze polskiego eksportu do Irlandii artykuły rolno-spożywcze, zarówno według danych polskich i irlandzkich, stanowią drugą najważniejszą grupę towarową

O wadze rynku irlandzkiego dla polskiej gospodarki świadczy fakt, iż dla szeregu naszych towarów rynek ten jest jednym z najważniejszych rynków zbytu. I tak Irlandia w 2015 r. była:

  • szóstym odbiorcą polskich wędlin (kiełbas) (CN 1601) i makuchów (CN 2306)
  • dziewiątym rynkiem zbytu polskiego piwa (CN 2203),
  • dwunastym rynkiem zbytu mięsa drobiowego (CN 0207), przetworów spożywczych (CN 2106) i przetworzonych wyrobów z mięsa (CN 1602),
  • czternastym rynkiem zbytu polskiego mięsa wołowego (CN 0201),
  • piętnastym odbiorcą polskiej mięsa wieprzowego (CN 0203)

W strukturze polskiego eksportu do Irlandii artykuły rolno-spożywcze, zarówno według danych polskich i irlandzkich, stanowią drugą najważniejszą grupę towarową. Według danych GUS w 2015 r. ich eksport wyniósł 195,4 mln EUR z udziałem 31,1% w całym polskim eksporcie do tego kraju, a według danych irlandzkich odpowiednio 155,6 mln EUR i 29%.

Wśród 25 największych pozycji towarowych w polskim eksporcie do Irlandii w 2015 r. aż 10 z nich to towary rolno-spożywcze:

L.P.

Kod CN

Dział CN

Wartość w tys. EUR

 

Dynamika eksportu 2015/2014

 

Udział w całości polskiego eksportu do Irlandii

2

0207

Mięso z drobiu

32.667,1

133,67

5,20%

5

2106

Przetwory spożywcze

16.721,1

93,18

2,66%

7

1602

Przetworzone wyroby z mięsa

13.773,5

125,58

2,19%

8

2402

Cygara, cygaretki, papierosy

13.610,7

484,58

2,17%

9

0201

Mięso wołowe

13.364,0

549,26

2,13%

10

0203

Mięso wieprzowe

13.232,1

184,00

2,11%

12

1601

Wędliny (kiełbasy)

11.561,7

112,02

1,84%

17

1905

Wyroby piekarnicze i ciastkarskie

8.717,1

125,58

1,39%

22

0406

Sery i twarogi

6.437,2

116,86

1,02%

24

2203

Piwo

5.451,9

48,82

0,87%

 

 

…..

 

 

 

 

 

Eksport ogółem

628.182,8

119,85

100,00%

W ubiegłym roku eksport polskich artykułów rolno-spożywczych do Irlandii zwiększył się głównie za sprawą wzrostu sprzedaży mięsa wołowego, drobiowego i wieprzowego. W stosunku do 2014 r. ich sprzedaż wzrosła łącznie o 19,2 mln EUR. Dużą dynamikę eksportu odnotowano także w sprzedaży wyrobów tytoniowych i przetworów z mięsa.

Największymi pozycjami w grupie artykułów rolno-spożywczych w 2015 r. było: mięso drobiowe (CN 0207) (32,7 mln EUR), przetwory spożywcze (CN 2106) (16,7 mln EUR), przetwory z mięsa (CN 1602) (13,8 mln EUR), papierosy (CN 2402) (13,6 mln EUR), mięso wołowe (CN 0201) (13,4 mln EUR), mięso wieprzowe (CN 0203) (13,2 mln EUR) oraz wędliny (CN 1601) (11,6 mln EUR).

Wśród najważniejszych pozycji w naszym eksporcie rolno-spożywczym znaczny przyrost odnotowano w sprzedaży: jabłek i gruszek (wzrost o 820,6%), mięsa wołowego (wzrost o 449,3%), papierosów (wzrost o 384,6%), mięsa wieprzowego (wzrost o 84%) i mięsa drobiowego (wzrost o 33,7%). Dobrze rozwijał się również eksport przetworów z mięsa, wędlin, pieczywa i ciast, sera i twarogów, wyrobów czekoladowych i wielu innych. Z kolei spadek odnotowano m.in. w sprzedaży przetworów spożywczych (-6,8%), makuchów (-46,5%), piwa (-51,2%), soków owocowych i warzywnych (44,3%).

Kolejny rok z rzędu ważną pozycję w polskim eksporcie do Irlandii w 2014 r. stanowiło mięso drobiowe. Analiza wyników za ostatnie lata wskazuje, że produkt ten ma szanse na dalsze umocnienie.

Po dwóch latach zmniejszonych dostaw mięso wołowe powróciło na listę głównych produktów eksportowanych do Irlandii. O ile w 2014 r. sprzedawano je na Zieloną Wyspę na poziomie 2,4 mln EUR, tak w ubiegłym roku wartość ta wzrosła do 13,4 mln EUR. Problemy ze sprzedażą polskiego mięsa wołowego pojawiły się na początku 2013 r., kiedy to w Irlandii zidentyfikowano przypadki „zanieczyszczonego” mięsa tańszym mięsem końskim importowanym z krajów Europy kontynentalnej. Podejrzenie na źródło tych „zanieczyszczeń” padło m.in. na polskich producentów. O ile utrzymana będzie ścisła kontrola pochodzenia i jakości towaru, a kontrahenci kierować się będą troską o utrzymanie długotrwałej współpracy widzimy tu możliwość dalszego zwiększenia sprzedaży.

W ubiegłym roku bardzo dobrze rozwijała się sprzedaż polskich jabłek, gruszek (wzrost o 820%), owoców miękkich (wzrost o 83,6%) i warzyw mrożonych (wzrost o 23,3%). Analiza skali i kierunków irlandzkiego importu tego asortymentu wykazała, że polskie towary mają bardzo duże szanse na zwiększanie udziału.

Sporym zaskoczeniem były ubiegłoroczne wyniki sprzedaży polskiego piwa. Jego eksport do Irlandii spadł o ponad połowę. Być może sytuacja poprawi się w 2016 r. za sprawą Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej Euro 2016 we Francji, gdyż podczas Euro 2012 zależność konsumpcji polskiego piwa w Irlandii od rozgrywek piłkarskich była bardzo wyraźna. Poza tym polskie piwo ma już ugruntowaną pozycję na tutejszym rynku – sprzedawane jest w największych supermarketach i w coraz większej liczbie pubów. Ciągle natomiast niewykorzystane są możliwości rozwoju eksportu polskich wódek, które są niewidoczne na rynku irlandzkim (w przeciwieństwie do wódek ze Szwecji, Finlandii czy Rosji). W 2015 r. eksport tego asortymentu wzrósł o 29,2% do poziomu 61,6 tys. EUR.

Biorąc wszystkie te czynniki pod uwagę, można prognozować, iż w 2016 r. eksport w grupie artykułów rolno-spożywczych może osiągnąć 220 mln EUR, przy czym o wynikach będzie decydował przede wszystkim poziom eksportu mięsa, pasz oraz przetworów spożywczych. Sukcesywnie powinien rozwijać się eksport mięsa drobiowego, wołowego i wieprzowego, przetworów spożywczych, wędlin oraz owoców, warzyw i ich przetworów.